Help! Een wedstrijd...wat nu?

Wanneer je een tijdje aan het trainen bent kan het zijn dat je gevraagd wordt om wedstrijden te gaan zwemmen. Maar ja, wat houd dat precies in en wat moet je dan allemaal meenemen?

Als je gevraagd wordt om wedstrijden te zwemmen betekent het in ieder geval dat de trainers er vertrouwen in hebben dat je het kan. Je hebt voldoende vaardigheden om deel te kunnen nemen aan de verschillende onderdelen.

De afstanden tijdens een wedstrijd zijn van tevoren vastgesteld. Hieraan kan de vereniging dus niets veranderen. Je wordt ingezet op de slagen die op dat moment in het programma staan. Vaak zwem je 2 of 3 keer een afstand. Soms zwem je ook nog een estafette met 3 andere kinderen van je vereniging.

Voor de wedstrijd is er altijd een kwartier tot een half uur de tijd om in te zwemmen. Deze tijd kun je gebruiken om het bad te verkennen, je keerpunten te oefenen en eventueel aan het eind even je start te oefenen. Vaak mag je de laatste 10 minuten op de buitenste banen je starts oefenen.

Wanneer je bijna aan de beurt bent ga je naar de voorstart. Meestal geeft de coach je op tijd een seintje. Hier haal je het startkaartje op. Je loopt vervolgens naar je baan en geeft daar je startkaartje aan de klokker. Je zwemt je wedstrijd.

Als je klaar bent kom je uit het water (kijk uit met oversteken van de baan voor de andere zwemmers). Vraag aan de klokker je tijd. Na je wedstrijd kom je terug naar je ploeg en bespreekt eventueel je race met de coach.

Droog je goed af, trek een t-shirt en eventueel een broek aan. Doe je slippers aan en eet en drink even iets lichts. Vervolgens kun je even rustig kletsen met je ploeggenoten of een boekje lezen in afwachting op je volgende wedstrijd.

Vergeet niet dat je tijdens elke start stil moet zijn!

Omdat we een zwemploeg zijn en met zijn alleen zorgen voor de punten blijven we allemaal in het bad tot de hele wedstrijd is afgelopen. Moedig elkaar aan. 

In je sporttas zit het volgende:

  • 2 handdoeken (1 voor tijdens de wedstrijd, 1 voor erna in de kleedkamer)
  • Zwembril en eventueel badmuts
  • Zwembroek of badpak
  • T-shirt (eventueel broek en trui)
  • Slippers
  • Iets te eten en drinken (drinken voorkomt kramp)
  • Eventueel een boekje

Tot slot is het erg belangrijk dat je bij vragen naar je coach gaat. Die is immers mee om je te helpen tijdens de wedstrijd.

Veel zwemplezier!