Heren 1 - Katwijk 3: (21/04/2012) ZVS sluit seizoen winnend af!!!Robert @ 22 april 2012, 16:12

'S-GRAVENDEEL - De waterpoloheren van zwemvereniging ZVS uit 's-Gravendeel speelden zaterdag 21 april 2012 hun tweeëntwintigste en tevens laatste wedstrijd van het seizoen. In de eerste klasse A van het District speelden zij in zwembad De Wellen te 's-Gravendeel tegen Katwijk 3 uit Katwijk (ZH). Trainer/coach Cees van Helfteren en aanvoerder Dennis Brobbel hadden de beschikking over een compleet team. Ter versterking werd Renzo van Boven (jeugdteam 'Jongens <17 jaar') opgeroepen. Daardoor bestond de formatie uit negen heren en was er de beschikking over twee wisselspelers.

De 's-Gravendeelse heren troffen voor deze laatste wedstrijd van het seizoen in Katwijk 3 dezelfde tegenstander als waartegen zij het seizoen startten. Een eerder treffen eindigde in een duidelijke overwinning (12-4) voor de gepromoveerde heren uit Katwijk. Nu aan het einde van het seizoen waren de 's-Gravendeelse heren gebrand op de overwinning. De laatste overwinning van ZVS dateert al weer van 14 januari 2012. In de tussenliggende wedstrijden werd welgeteld één punt behaald. Beide ploegen bivakkeren in de onderste regionen van de competitie. ZVS draagt de rode lantaarn, Katwijk staat twee plaatsen erboven. Een overwinning voor ZVS zou inhouden dat zij van plek wisselen met MNC Dordrecht 5 en daardoor op de 'veiligere' elfde plaats zou uitkomen.

De 's-Gravendeelse formatie kende een droomstart. De heren namen al direct het initiatief in de wedstrijd en kregen al snel loon naar werken. Het was Wessel Boersma die tekende voor de openingstreffer. In de minuten die er op volgden waren er aan beide kanten diverse kansen, zowel in gewone spel- maar ook manmeersituaties. Beide ploegen wisten hier niet uit te scoren. Uiteindelijk viel het tweede 's-Gravendeelse doelpunt uit een verkregen strafworp. Het was Robert van Son die hem foutloos in het doel wist te werken. In de slotseconden tekende Wessel Boersma voor het derde doelpunt.

ZVS leek nu al op rozen te zitten maar besefte maar al te goed dat het nog een hele lange weg te gaan had naar de eindstreep. Het voorvarende spel van de 's-Gravendelers kreeg ook in de tweede periode een vervolg al stuitten de heren nu wel op beduidend meer fysiek verzet van de tegenstander. Ondanks dat zwichtte ZVS er niet voor. Ze lieten zich er niet door aan de kant zetten en bleven het spel bepalen. Echter konden zij niet voorkomen dat de bezoekers ook uiteindelijk tot scoren zouden komen. Net na het verlopen van een manminder van ZVS slaagde Katwijk er alsnog in om hun eerste doelpunt te scoren. ZVS hield het hoofd boven water en stelde al snel orde op zaken en scoorde ook via een manmeer haar vierde doelpunt. De eer viel dit eer aan Wessel Boersma.

Aan het begin van het derde kwart waren het de gasten die de regie van de wedstrijd in handen namen. Binnen korte tijd wisten zij tot twee keer toe te scoren en zo de comfortabele voorsprong die ZVS had opgebouwd (4-1) drastisch te verkleinen. Het bracht de Seuters niet van de wijs en wat bij een eerste manmeersituatie niet lukte lukte bij de tweede wel. Wessel Boersma wist te scoren en dat vergrootte zo de voorsprong weer. Het gaf de 's-Gravendelers weer wat meer marge en lucht.

Met de laatste vijf minuten op het scorebord was nog alles mogelijk. De Seuters hadden het nu allemaal in eigen hand en zolang er maar geen onnodige fouten werden gemaakt kon het uiteindelijk nog wel eens een mooie afsluitende periode worden. Het eerste balcontact was voor de Katwijkers en zij wisten daar ook gelijk uit te scoren. Na zeventien seconden zat het inmiddels vierde doelpunt al weer in het doel van keeper Martijn Stolk. ZVS rook haar kansen en ging naarstig op zoek naar haar volgende treffer. Lang hoefden de heren er niet op te wachten. Met nog iets meer dan twee minuten te spelen volge opnieuw een manmeer en was het Robert van Son die scoorde en daarmee de stand op 6-4 wist te brengen, het breekpunt van de wedstrijd. ZVS overwon zelf nog een manminder zonder dat er een tegendoelpunt uit viel. Op dat moment stond er nog iets meer als een minuut aan speeltijd op het scorebord. De overwinning lag nu toch wel heel erg dicht voor het grijpen. In de slotseconden was er opnieuw een manmeersituatie voor de 's-Gravendelers. De heren maakten geen fouten en speelden dit voordeel uit zoals het hoorde. Het was Robert van Son die scoorde en daarmee tekende voor het zevende en tevens laatste doelpunt van de wedstrijd. Ongelukkigerwijs moest de keeper van de tegenpartij na dit doelpunt gewisseld worden maar het bleek geen ernstige blessure te zijn. Na het luiden van het eindsignaal was de euforie vanzelfsprekend groot en genoten de heren van hun welverdiende overwinning.

Overzicht manmeersituaties:
ZVS: 8x / 4x uit weten te scoren
Tegenstander: 5x / 1x uit weten te scoren

Overzicht strafworpen:
ZVS: 1x / 1x uit weten te scoren
Tegenstander: 0x / 0x uit weten te scoren

Wessel Boersma scoorde viermaal en was daarmee de topscoorder. Robert van Son was driemaal trefzeker.

1e periode: 3-0 (3-0 tussenstand)
2e periode: 1-1 (4-1 tussenstand)
3e periode: 1-2 (5-3 tussenstand)
4e periode: 2-1 (7-4 eindstand)

Deze overwinning heeft mede bijgedragen in de strijd tegen degradatie. Door dit resultaat zijn de heren van ZVS als elfde en voorlaatste geëindigd in deze competitie. In welke klasse de heren volgend jaar zullen spelen is nog niet bekend. Afhankelijk van het aantal ploegen dat terugkomt uit de hogere competitie (Bond) wordt bepaald hoeveel ploegen er zullen degraderen. Mogelijk dient er nog een extra promotie-/degradatieduel te worden gespeeld. Daar is op dit moment nog niets over bekend.

Wessel Boersma heeft het seizoen afgesloten als topscoorder van het team. Hij trof uiteindelijk 42 keer het doel. De volledige top drie: