Heren 1 - WSG Niemo-Van Vliet 1 (11/02/2012): Sensationele wedstrijd ZVS eindigt in gelijkspelRobert @ 12 februari 2012, 14:08

'S-GRAVENDEEL - De waterpoloheren van zwemvereniging ZVS uit 's-Gravendeel speelden zaterdag 11 februari 2012 hun vijftiende wedstrijd van het seizoen. In de eerste klasse A van het District speelden zij in zwembad De Wellen te 's-Gravendeel tegen WSG Niemo-Van Vliet 1 uit Nieuwerkerk aan den IJssel. Trainer/coach Cees van Helfteren en aanvoerder Dennis Brobbel hadden de beschikking over een compleet team. Ter versterking mocht de 15-jarige Renzo van Boven (jeugdteam 'Jongens <17 jaar') zijn debuut maken bij de selectie. Daardoor bestond de formatie uit negen heren en was er de beschikking over twee wisselspelers.

Na het debacle van het vorige weekend, het onnodige verlies in Den Haag waardoor ZVS naar de laatste plaats zakte, stond er voor de heren een nieuwe uitdaging op het programma. De returnwedstrijd tegen de huidige nummer vier uit de competitie WSG Niemo-Van Vliet 1 stond vooraf te boek als een zwaar treffen met een hoog zwem- en speltempo wat uiteindelijk ook het geval bleek te zijn. Bij een eerder treffen kon ZVS geen rol van betekenis spelen.

Beide teams startten meteen fel aan hun wedstrijd. Al direct vanaf het fluitsignaal lag de spreekwoordelijke lat hoog en moesten beide ploegen flink aan de bak. Van enig niveauverschil was absoluut geen sprake. ZVS bleek prima opgewassen tegen het snelle spel van hun tegenstander. Binnen twee minuten troffen de bezoekers tweemaal doel, iets wat bij ZVS ondanks enkele kansen en manmeersituaties nog niet wilde lukken. Via een afstandsschot was het Robert van Son die de eerste 's-Gravendeelse treffer op zijn naam bracht. Nog geen minuut later volgde Wessel Boersma zijn voorbeeld en bracht zijn team op gelijke hoogte. In de slotseconden scoorde Dennis Brobbel uit een manmeer en zo stond tot ieders verbazing ZVS voor het eerst op voorsprong.

Met een flinke dosis zelfvertrouwen startte de formatie aan hun tweede periode. Opnieuw lukte het de Seuters niet om via een manmeer tot scoren te komen. Iets wat niet direct werd verwacht gebeurde niet veel later toch. ZVS trof opnieuw doel, dit keer via Patrick van Haarlem, en vergrootte zo haar marge wederom. Met de laatste minuut op de klok viel uit een manminder een tegentreffer maar dat weerhield ZVS nergens van. Wessel Boersma stelde orde op zaken en scoorde het vijfde 's-Gravendeelse doelpunt.

In het derde kwart kwamen de Nieuwerkerkse mannen weer meer in beeld. Het geluk was aan hun zijde omdat het lot bepaalde dat zij in korte tijd driemaal konden scoren. Aan het spel en de verdediging van ZVS lag het zeker niet, dat was prima onder controle. De eerder opgebouwde voorsprong (5-3) bij aanvang van deze periode werd zo in no-time omgezet naar een kleine achterstand (5-6). Echter bracht het de heren niet van de wijs en uit een manmeer tekende Wessel Boersma voor de zesde en tevens gelijkmakende treffer aan. Nog geen halve minuut later was hij nogmaals doeltreffend en deelde zo met het oog op de laatste periode de psychologische tik uit richting de gasten. Rob van der Bijl kreeg zijn derde uitsluiting en kon daardoor niet meer deelnemen aan de wedstrijd. Beide ploegen scoorden niet uit hun manmeer in de slotminuut.

Met nog vijf minuten op de klok en een minimale voorsprong op het score bord was het aan ZVS om de rust te bewaren om de wedstrijd zo tot een goed uiteinde te kunnen brengen. Binnen korte tijd overleefden de 's-Gravendelers tot twee keer toe een manminder waarna zij zelf het heft in handen namen. Dennis Brobbel tekende voor het achtste doelpunt en zo stond er met nog twee minuten op de klok een mooie voorsprong op het bord (8-6). Nadat de bezoekers binnen tien seconden hun aansluitingstreffer hadden gescoord was het opnieuw Dennis Brobbel die doeltreffend was en met de negende treffer van ZVS de situatie veiliger stelde. Een daaropvolgende manmeer kon ZVS niet afmaken. Uit een manminder die volgde na de derde uitsluiting van Robert van Son viel wel een doelpunt al bleef ZVS nog steeds de voorsprong behouden. In het signaal van de laatste minuut kreeg ZVS de uitgelezen kans om via een verkregen strafworp de genadeklap uit te delen en de wedstrijd te bepalen. Helaas slaagde Wessel Boersma er niet in deze kans te benutten en miste. Uit een manmeer voor de bezoekers die kort erna volgde lukte het hen om de gelijkmaker te maken. Een flinke domper voor de 's-Gravendelers uiteraard, ze waren er bijna. In de slotseconden kreeg Renzo van Boven de ruimte in de voorhoede en daarmee de kans om de winnende treffer aan te tekenen maar hij kwam helaas net tekort om het goed af te kunnen maken.

Al met al was het enthousiasme er na het luiden van het eindsignaal niet minder om. Het voelde als een overwinning. Het was een wedstrijd waarin bijna alles perfect ging zoals het hoorde en de 's-Gravendeelse heren boven zichzelf uitstegen. De heren hebben het aanwezige publiek en vooral zichzelf getrakteerd op een sterk staaltje waterpolo. Het was een mooie afsluiting van een lange waterpolodag in het 's-Gravendeelse zwembad.

Overzicht manmeersituaties:
ZVS: 9x / 2x uit weten te scoren
Tegenstander: 8x / 4x uit weten te scoren

Overzicht strafworpen:
ZVS: 1x / 0x uit weten te scoren
Tegenstander: 0x / 0x uit weten te scoren

Wessel Boersma scoorde viermaal en was daarmee topscoorder. Dennis Brobbel trof driemaal doel. Robert van Son en Patrick van Haarlem scoorden ieder eenmaal.

1e periode: 3-2 (3-2 tussenstand)
2e periode: 2-1 (5-3 tussenstand)
3e periode: 2-3 (7-6 tussenstand)
4e periode: 2-3 (9-9 eindstand)

De eerstvolgende wedstrijd van de heren is zaterdag 3 maart 2012. Zij zullen dan spelen tegen De Zeehond'73 uit Rozenburg in zwembad De Wellen te 's-Gravendeel om 18.00 uur.

De stand van de 's-Gravendeelse heren is terug te vinden op onze website. Door in het overzicht van de stand te klikken op de teamnaam komen de statistieken van deze formatie te voorschijn.